Fråga från Jimmy

Hej,
Jag och min fru vill bygga till två takkupor på vårt hus men undrar om vi måste anmäla detta till kommunen samt om vi måste ansöka om bygglov för detta?
mvh Jimmy

Svar från Roman

Hej Jimmy,

Tack för din fråga, Svaret beror lite på om du bor utanför ett detaljplanerat område eller om du bor i ett område med detaljplan.

Utanför detaljplan:
Om du bor utanför ett detaljplanerat område så behöver du inte ansöka om bygglov eller anmäla detta. Under följande förutsättningar att du inte bygger mer än två takkupor på ett och samma tak. Det får heller inte finnas några takkupor på det berörda taket innan tillbyggnaden av takkupan/takkuporna görs. De två kuporna som byggs får vidare heller inte ta upp mer än hälften av takets längd samt att du inte får göra ändringar på takets bärande delar.

Område med detaljplan:
Inom ett detaljplanerat område kan det räcka med att anmäla tillbyggnaden, under förutsättning att bygglov inte krävs. Men det bästa är att kolla upp om det krävs i samband med att du anmäler det.

Allmänna bestämmelser:
Om du däremot bestämmer dig för att utföra en tillbyggnad med fler än två takkupor så krävs det alltid bygglov. Detsamma gäller om du ska utföra tillbyggnaden på en vind som ej varit inredd tidigare. Det är nämligen så att enligt vissa detaljplaner så är det förbjudet att bygga om vindar till boyta.

Vill du vara på den säkra sidan så rekommenderar vi att du kontaktar din kommun. Kommunen ska kunna ge klara och tydliga besked om vad som gäller för just ditt hus.

Mvh Roman

Vi söker konstruktörer!

Vi är alltid intresserade av seniora konstruktörer. Hos oss får du en utmanande roll med helhetsansvar över projekt. Vill du göra en spontantansökan? Gör det nedan så hörs vi!