Fråga från Åsa

Hej,
Jag och min man har tänkt gjuta en platta till vårt nya hus och har nu kommit till biten med hur isolerad plattan ska vara. Det jag har förstått är att det är viktigt med en isolerad husgrund och att man inte ska snåla in på det. Önskar bara att få klarhet i varför det är så viktigt med just isolering i plattan och vad som händer om den inte är välisolerad?

Svar från Roman

Hej Åsa,
Tack för din fråga!

Du har helt rätt i att det är viktigt med en väl isolerad husgrund och det finns flera fördelar med detta.

Bland annat så minskar fuktproblemen i huset och källaren om du har en väl isolerad platta. Detta resulterar i att huset håller sig friskt längre än vad det hade gjort med mindre isolerad grund. Har du isolering under den gjutna plattan så kyls inte huset ner underifrån vilket minskar på fuktbekymmerna samt att golven känns varmare. Överlag kan man säga att man får en behagligare inomhusmiljö med en mer isolerad grund. Vidare så minskas även förlusten av energi vid uppvärmningen om du har en väl isolerad grund. Och med tanke på de rådande el priserna så kommer detta snabbt göra skillnad i plånboken. Ska du ha golvvärme är det avgörande att du har mer än 15 cm isolering i grunden, annars kan du få omvänd fuktvandring.

Med Vänlig Hälsning
Roman

Vi söker konstruktörer!

Vi är alltid intresserade av seniora konstruktörer. Hos oss får du en utmanande roll med helhetsansvar över projekt. Vill du göra en spontantansökan? Gör det nedan så hörs vi!