Hej ,

Jag ska bygga en tillbyggnad på min villa hemma. Det befintliga huset är en betongplatta.
Min fråga är hur tjock behöver plattan vara för att klara av lasterna?

Hur vet vi vilken vikt som det nya betonggolvet klarar av?

Med vänlig hälsning, Konrad

Svar:
Tack för frågan Konrad

Det är en mycket vanlig, och bra fråga. Betongplattor idag för normala villor är sällan tjockare än 10 cm, singelarmerat.
Och sedan gör man normalt lite förstärkningar där så behövs. För att veta exakt var man behöver göra eventuella förstärkningar i din betongplatta så behöver en konstruktör titta på det och se vilka laster som skapas av din tillbyggnad. Vi kallar denna leverabel för lastplan. Och lastplanen beror såklart på vilken planlösning du har, hur många hörn / vinklar du har osv.

Det är inte säkert det behövs någon förstärkning i plattan. Kantbalken tar normalt de mesta av lasterna i en villa. Men har du öppna planlösningar så kan det bli högre laster än normalt och då kan man behöva gå in och stötta upp på några ställen, t.ex. med en pelare på bra ställen i huset. Under dessa pelare kan man då behöva förbereda plattan för en förstärkning.

Hoppas det svarade på din fråga.

Mvh Roman

Vi söker konstruktörer!

Vi är alltid intresserade av seniora konstruktörer. Hos oss får du en utmanande roll med helhetsansvar över projekt. Vill du göra en spontantansökan? Gör det nedan så hörs vi!