Fråga från Sofia

Halloj Roman!

Vi vill beställa ett uterum inför nästa utomhussäsong. Vilka kostnader bör vi ha i åtanke?

Trevlig helg!

//Sofia

Svar från Roman

Hej Sofia,

Lite svårt att svara på utan att ha all information givetvis. Men som riktlinje bör man ta hänsyn till nedanstående.

Schablonkostnad per kvm
En tillbyggnad kan bero på många olika saker givetvis. Vill man ha kök och badrum i tillbyggnaden så påverkar det ju givetvis.
För att få en snabb kalkyl bara har det sedan länge varit 25 000 kr/kvm man bör räkna på för nyproduktion av hus, exklusive tomten.
På senare år har ALLT blivit dyrare så nu kan man knappt komma under 30 000 kr/kvm.
Renoveringar/tillbyggnader blir allt annat lika INTE billigare än att bygga nytt eftersom du har en befintlig byggnad och en kanske en uppvuxen tomt att ta hänsyn till.

Geografi och förutsättningar i ditt område
Storstadsområden har historiskt kostat mer. Det är svårare att få tag i byggare där, det är ofta dyrare att deponera bortschaktad jord mm mm mm mm. Kostnaden beror också av din tomt. Är det berg som behöver sprängas tillkommer det kostnader. Är det svåråtkomligt, behöver betongbilar en extra pumpbil för att komma åt.

Bygglov eller ej
Om du bygger under 15 kvm så behövs inte bygglov enligt attefallstillbyggnads reglerna.
Behöver man ansöka om bygglov kostar det givetvis. Information om just din kommuns kostnader kan du hitta på din kommuns hemsida.

Ritningar
Man kan välja att ta in en arkitekt för att designa ens tillbyggnad. Det är ju en kostnad såklart.
Sedan vårt arbete i form av bygglov- och konstruktionsritningar så kan du räkna på 10 000 kr och uppåt. Komplexiteten avgör kostnaden.

Material
Materialkostnaden utgör också en stor del.

Grunden
Grunden kan vara en stor kostnad beroende på vilken grund du väljer. Här finns allt från en enkel plintgrund till kompletta grunder med golvvärme.

Byggare eller bygga själv
Du kan spara enorma pengar på att bygga själv. Få ser det ens som ett alternativ men börjar man räkna på det kan du tjäna pengar på att gå ner i tid och faktiskt bygga själv. Om man inte planerar på att bygga sin tillbyggnad själv så gäller vår schablon enligt ovan.

Med Vänlig Hälsning
Roman

Vi söker konstruktörer!

Vi är alltid intresserade av seniora konstruktörer. Hos oss får du en utmanande roll med helhetsansvar över projekt. Vill du göra en spontantansökan? Gör det nedan så hörs vi!