Fråga från Nathalie

Hej,
Jag och min tjej har planerat att bygga ett större uterum till vårt hus och har lite frågor angående materialvalet på taket till uterummet. Vi står just nu och väger mellan alternativen kanalplast eller glas men kan inte riktigt bestämma oss för vilket vi vill ha. Vilka för – och nackdelar finns det med de olika förslagen, kan ni hjälpa oss?

Mvh Nathalie

Svar från Roman

Hej Nathalie,

Kul och höra att ni tänker bygga ett uterum. Materialvalet kan dels bero på konstruktionen men även var i Sverige du bor.

Fördelen med glas är att det släpper in naturligt ljus vilket är väldigt trivsamt. Nackdelen med glas är att det stora ljusinsläppet bidrar till att solvärmen då också kommer in. Bor du då i södra Sverige så kan det under varma sommardagar bli väldigt varmt i uterummet.

Kanalplast däremot kan köpas i fler olika varianter. Kanalplasten bryter av solstrålarna och värmestrålningen vilket resulterar i att det inte blir samma värme som med ett glas tak under de varma sommardagarna. Dock bidrar kanalplasten till en god isolering och risken för kondens minskar. Tjockleken som kanalplasten ska vara beror så klart på hur långt in på säsongen man vill använda sitt uterum men även var i landet du bor. Desto tjockare kanalplast desto bättre U-värde(isoleringsförmåga) får taket.

Hoppas detta gav dig lite mer insikt i vad du ska tänka på när du väljer vilket material till ditt uterumstak.

Med Vänlig Hälsning
Roman

Vi söker konstruktörer!

Vi är alltid intresserade av seniora konstruktörer. Hos oss får du en utmanande roll med helhetsansvar över projekt. Vill du göra en spontantansökan? Gör det nedan så hörs vi!